lauantai 25. huhtikuuta 2015

Avovesikauden avaus
Lähes perinteeksi muodostunut kauden avausreissu Kostonjoen Kaupinkoskelle ajoittui tänä vuonna aiemmista vuosista poiketen lämpimien säiden vuoksi paria viikkoa totuttua aiemmaksi. Sunnuntain sääennustekin lupaili hyvää, jopa vajaata kymmentä lämpöastetta auringonpaisteella höystettynä, joten sumarihätsinkiä oli odotettavissa. Aiemmista vuosista poiketen vettä oli joessa kohtalaisen paljon, eivätkä rannat olleet kuivana aiempien vuosien tapaan. Keli oli kuitenkin kuin morsian: kylmä ja kuiva!

Navakasta tuulesta ja aiempia vuosia kovemmasta virtauksesta johtuen päätimme aloittaa nymfiseteillä. Kun muita kalastajia ei näkynyt, päätimme lähteä rauhoitusalueen päättävän kyltin alapuolelta kohti muutaman sadan metrin päässä odottavaa jälkimmäistä pientä koskenpätkää. Kylmän veden vuoksi muutamat pinnan yläpuolelle nousseet kivet olivat suosiossa. Muutamaa hentoa tärppiä lukuun ottamatta emme tehneet kalahavaintoja ja kylmyydestä tunnottomat jalat alkoivatkin jo viedä kohti leiriä ja tulentekovälineitä.

Lounaan jälkeen vaihdoimme upposiimoihin, jos kalat lymyäväisivätkin kuopissa kovan virtauksen vuoksi. Ensimmäinen heitto, ajatus karkasi ylilentävään joutsenparveen, missattu tärppi. Noh, kuitenkin lupauksia herättävää aktiivisuutta aamupäivään verrattuna. Uusi heitto samoille sijoille ja sieltähän se reilu 30-senttinen harjus löytyikin. Kausi avattu myös kalojen osalta! Kala takaisin uimaan ja innoissaan seuraavaan heittoon.

Nyt jätimme väliosuudet kalastamatta ja palasimme loppupäähän, aiempien vuosien ottipaikoille. Nyt korreja oli lämpötilan noustua jo suurempia määriä, näyttipä useita kalojakin käyvän pinnassa. Loppureissun aikana koukutimme muutamia pienehköjä harjuksia, joten reissun voidaan katsoa olevan onnistunut. Pakolliset menot Oulussa pakottivat palaamaan jopa hitusen ennenaikaisesti kotiin, juuri kun kalat näyttivät aktivoituvan. Kaiken kaikkiaan kuitenkin positiivisin mielin kotimatkalle.

-Jussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti