torstai 28. toukokuuta 2015

Aurinkolasit kalastukseen

Aurinkolaseiksi kalastukseen suositellaan polarisoiduilla linsseillä varustettuja malleja. Polaroiduilla linsseillä varustetut lasit päästävät vain osan auringonsäteistä lävitseen sekä ne poistavat säteiden heijastumat esimerkiksi veden pinnasta, koska eristeestä, tässä tapauksessa vedestä heijastunut  valo on aina polarisoitunutta. Polarisoiduilla aurinkolaseilla pystyy näkemään veden pinnan alaisia kohteita, kuten kiviä, puita sekä tietenkin kaloja riippuen toki veden puhtaudesta ja väristä.

Jo viime kesänä mietteissä oli uusien kalastuslasien hankinta, mutta nyt vihdoin tälle kaudelle sain ne hankittua. Aurinkolaseja ostaessa kannattaa käydä testailemassa ja mallailemassa eri malleja omaan päähän liikkeessä paikan päällä, koska ainoastaan näin voi varmistua lasien sopivuudesta omaan päähän. Oulun alueella suosin Kiimingissä sijaitsevaa Eräkontiota, jossa on mielestäni riittävän laaja valikoima jokaiselta osa-alueelta, aina sidontamateriaaleista kahluuvarusteista itse vapoihin ja keloihin. Eräkontiossa saa myös ystävällistä palvelua ja usein siellä jääkin suustaan kiinni.

Kaikki aiemmat kokemukseni aurinkolaseista ovat rajoittuneet Polaroidin, Visionin ja Aquan laseihin, eli ns. halpislaseihin, kun liikutaan 50 euron molemmin puolin. Näissä laseissa mielestäni parhaat linssit ovat olleet ominaisuuksiensa puolesta Aqualla, kun taas Vision ja Polaroid ovat tarjonneet omaan päähäni ja etenkin silmään sopivammat kehykset. Uusiksi laseiksi valikoitui lopulta Visionin ja melko tuoreen ruotsalaisen valmistajan Leech Eyewearin väliltä Leechin Street-fire –lasit kuparin värisellä linssillä. Tällä hetkellä käytössäni vanhoista laseista on edelleen harmaalla linssillä varustetut Polaroidit, joten siltä osin ruskea linssi oli hakusessa uusiin laseihin. Harmaasävyisiä linssejä olen käyttänyt pilvisessä säässä, ruskeita vastaavasti auringonpaisteessa. 



Leechin myyntipaketti on hyvin varusteltu, eritoten plussaa kovasta kotelosta, jossa lasit pysyvät ehjänä käytön ulkopuolella. Yhden aurinkoisessa säässä suoritetun testikerran perusteella lasit ovat laadukkaammat kuin aiemmin käytössäni olleet, toki Leechin lasit pyörivätkin sadan euron kieppeillä mallista riippuen, joten ainakin sen puolesta laatua pitääkin odottaa. Mielenkiinnolla odotan erilaisia olosuhteita, jotta lasit pääsevät todella testiin.  

-J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti