maanantai 29. kesäkuuta 2015

Kainuun koskilla

Lauantaina suunnattiin Volkkarin keula kohti Kainuuta ja Paltamoa. Sateisen kesän vuoksi valuma-alueeltaan suuret joet eritoten ovat edelleen lähes tulvalukemissa, joten päätimme suunnata Kainuun pienille erämaajoille, jos siellä tilanne olisi hieman parempi.

Lauantaina kerkesimme kalastaa kolmea eri koskea, joista ensimmäiseltä saatujen vajaan kolmenkymmenen harjuksen jälkeen kahdella jälkimmäisellä ei kalakontakteja, yhtä taimenen tärppiä lukuunottamatta ollut. Ottiperhoina toimivat pinkki larva ja yökyöpeli, joihin melkolailla tasapuolisesti otteja. Vettä näilläkin oli normaalia enemmän, mutta suuremmalti se ei kalastusta haitannut. Sää oli jo melko kesäinen; tuulelta suojaisissa paikoissa aurinko lämmitti jo melkoisesti. Haittapuolena tyynellä säällä oli runsas sääskien määrä, joka aika-ajoin meinasi tehdä kaupunkilaislapsille kiusaa.



Sunnuntaina hyvin katkonaisesti sääskien seurassa nukutun yön jälkeen suuntasimme hieman syvemmälle Kainuuseen. Lämpötila lähenteli jo aamusta pariakymmentä, hennon tuulenvireen mukavasti viilentäessä kahluuhousuissa kiehuvia kalamiehiä. Ensimmäisellä koskella vettä oli myöskin kohtuu reilusti, mutta omaan makuun vesitilanne oli nyt normaalitasoa parempi, kun kaloille oli selvästi enemmän hyviä paikkoja koskessa. Muita kalamiehiä ei näkynyt, joten päätin käydä ensimmäisellä laskulla haravoimassa kosken pikaisesti streamereillä. Tapahtumia oli hyvin, neljä kalaa ylös asti puolen tunnin sessiolla, kaksi vaaksan mittaista poikasta ja kaksi reilua 40 sentin taimenta. Kolme ensimmäistä kelpuuttivat upposiiman jatkeena sivutapsissa uineen Muddler Minnown, viimeinen suurin kaloista erehtyi mustaan zonkeriin.



Evästauon jälkeen patikoimme jokea alavirtaan kaikki koskipätkät kalastellen. Pari pienempää koskea olivat kohtuu hiljaisia, ainoastaan muutamia parinkymmenen sentin taimenia. Alimmalla kalastetulla koskella saimme useita saman kokoluokan taimenia, mutta tärähti kovimmista kuohuista myös kaksi neljänkymmenen sentin rajoilla ollutta harjusta. Kaikenkaikkiaan kalallisesti hyvä reissu, myös vesitilanne ja sää olivat kalastuksen puolesta erinomaisia, vaikkakin veden kestää vielä hitusen laskeakin ilman että kalastus kärsii.

1 kommentti: